Soorten dakpannen

Dakpannen zijn er grofweg in drie soorten. De keramische dakpan is een van de meest gebruikte dakpannen soort in Nederland en België. Qua prijs zit er weinig verschil tussen de keramische dakpan en de betonnen dakpan.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen zijn kleiner en vanwege hun relatief hoge prijs per dakpan een duurdere oplossing voor dakbedekking. Bij een kleiner budget is een andere soort dakbedekking aan te raden. Keramische dakpannen geven het dak altijd een licht golvend effect mee. Er zijn verschillende afwerkingen mogelijk voor keramische dakpannen die invloed hebben op kleur en duurzaamheid.

Betondakpannen

Omdat betonnen dakpannen groter zijn waardoor het dak sneller bedekt is, is de totale prijs vaak lager. Hierdoor kost het minder tijd om een dak te bedekken. Betondakpannen bestaan uit fijn beton (zand en cement) en verharden vanzelf. Betondakpannen worden niet gebakken en hebben daarom een minder groot risico om te vervormen. Eventuele beschadigingen aan betondakpannen vallen nauwelijks op omdat zij doorlopend gekleurd zijn.

Tegelpannen

Tegelpannen zijn betondakpannen zonder golving en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Met tegelpannen krijgt u een soortgelijk strak effect als wanneer u voor leien pannen kiest. Het voordeel is dat ze verkrijgbaar zijn in meer(dere) kleurencombinaties. Tegelpannen hebben een grote duurzaamheid en kwaliteit. Daarom is de keuze voor tegelpannen een goed en gelijkwaardig alternatief voor keramische dakpannen.